O kavarnici

KAJ IMATA SKUPNEGA NOVO MESTO IN DUNAJ?

  1. Rudolf IV., imenovan Ustanovitelj, vojvoda Avstrije iz rodbine Habsburžanov, je bil najstarejši sin vojvode Albrehta II. in Ivane Pfirtske. Poročen je bil s Katarino Luksemburško, hčerko cesarja Karla IV. Po očetovi smrti leta 1358 je postal vojvoda Avstrije. V svojih prizadevanjih je Rudolf IV. leta 1359 pričel z gradnjo stolnice sv. Štefana na Dunaju,  leta 1965 je ustanovil Univerzo na Dunaju, 7. aprila 1365 pa je bila na Dunaju podpisana listina, ki velja za ustanovno listino Novega mesta. Ob Krki je tako nastalo mesto, ki ga je ustanovitelj Rudolf IV. Habsburški poimenoval po sebi Rudolphswerth, prebivalci, zlasti okoliški, pa so ga že v fazi nastajanja poimenovali po svoje – Novo mesto.
  2. Jurij Slatkonja je bil drugi novomeški prošt in prvi dunajski škof. Leta 1498 je osnoval zbor kapelskih dečkov, kasneje znameniti zbor dunajskih dečkov.
  3. S kavo Julius Meinl smo v  Novo mesto prinesli dunajsko kavarniško kulturo.Dunajska kavarniška kultura je imela v preteklosti pomembno vlogo pri oblikovanju kulture Dunaja nasploh. Danes je ta edinstven fenomen poznan po celem svetu in privlači številne obiskovalce tako iz tujine kot tudi domačine.

Kaj je tisto, zaradi česar dunajska kavarna poleg izvrstne ponudbe kave v resnici izstopa?

Odgovor na to vprašanje je zelo preprost. Izstopa, ker se v njej odvija družabno življenje. Dunajska kavarna je kraj, kjer se posamezniki dobijo, da bi se pogovarjali o svojih sanjah, da bi delili ideje drug z drugim, da bi skladali mojstrovine ali da bi preprosto sedeli in v miru opazovali, kako se jim barvito življenje odvija pred očmi. Z eno samo skodelico kave, ki je tradicionalno postrežena na srebrnem pladnju s kozarcem vode, lahko obisk v kavarni traja ure in ure, brez da bi sploh naročil še kaj drugega. V dunajski kavarni se lahko počutiš kot doma. In prav v takem osupljivem prostoru, polnem zgodovine, čustev in življenja, poezija oživi.

S kavarnico v Hotelu Center smo v Novo mesto prinesli dunajsko kavarniško kulturo, saj smo prostor kavarne uredili tako, da se boste kljub temu, da se nahajamo v središču mesta, v naši kavarni počutili sproščeno in lepo, da vas bo objel mir stare novomeške arhitekture in da vas bo opojni vonj najboljše kavne mešanice iz pražarne Julius Mainl z Dunaja prevzel in odpeljal na potovanje eksotičnih arom ter doživetij.

S skrbno in pestro organizacijo kavarniških večerov, organizacijo jutranjih kav z znanimi gosti, z zvoki prijetne ambientalne glasbe ter pestro izbiro časopisov in revij pa skrbimo, da je v naši kavarnici vedno prijetno in zanimivo.

Pri Juliusu Meinlu namenijo veliko časa in truda temu, da zagotovijo vrhunsko kakovost kav, ki vam jih bomo postregli v kavarni Hotela Center.

Recepti

Skodelica kave

»Začul sem tihe korake na stopnicah. Prišla je mati; stopala je počasi in varno, v roki je nesla skodelico kave. Zdaj se spominjam, da nikoli ni bila tako lepa kakor v tistem trenutku. Skozi vrata je sijal poševen pramen opoldanskega sonca, naravnost materi v oči; večje so bile in čistejše, vsa nebeška luč je odsevala iz njih, vsa nebeška blagost in ljubezen. Ustnice so se smehljale kakor otroku, ki prinaša vesel dar.«

Odlomek iz črtice: Skodelica kave 
Ivan Cankar

Hitra rezervacija

Datum prihoda:

Št. noči:

Promocijska koda (opcija):

Sprememba rezervacije

HOTEL CENTER

Glavni trg 23,
8000 Novo mesto
Slovenija

T: +386 7 302 18 00
M: +386 51 30 10 30
E: info@hotel-center.si

Hotel Center - Vhod

Hotel Center - Parkirišče