X

PREDSTAVITEV KNJIGE O IVU DANEVU

V Hotelu Center je potekala v torek, 24.10.2017, predstavitev monografije z naslovom IVO med 10 in 13. Knjiga govori o košarkarski legendi slovenske, jugoslovanske, evropske in svetovne košarke Ivo Danevu. Izšla je v nakladi 1.500 izvodov, napisal jo je odgovorni urednik Slovenskih novic Bojan Budja. V bogati karieri je Ivo Daneu kot kapetan postal svetovni prvak, olimpijski podprvak in bil izbran tudi za najkoristnejšega posameznika košarkarskega svetovnega prvenstva.

Svojo športno pot je pričel pri Braniku iz Maribora. Dolga leta je nato nastopal za AŠK Olimpijo, s katero je v letih 1957 do 1970 šestkrat osvojil naslov prvakov Jugoslavije. Štirinajst let je bil član jugoslovanske reprezentance, s katero je odigral 209 mednarodnih tekem. Trikrat je nastopil na olimpijskih igrah, šestkrat na evropskih in trikrat na svetovnih prvenstvih, košarkarsko pot pa končal z zlato kolajno na svetovnem prvenstvu leta 1970 v Ljubljani. Ob tem ima še dve srebrni medalji s Svetovnih prvenstev, eno drugo mesto z olimpijskih iger ter tri druga mesta in bron z Evropskih prvenstev. Leta 2007 je bil sprejet v Fibin košarkarski hram slavnih in tam je vse do danes edini Slovenec.

Ivo Daneu nam je v sproščenem pogovoru z voditeljico Renato Mikec pripovedoval o različnih doživljajih skozi njegovo dolgoletno košarkarsko kariero.

 

NAROČITE SE NA NOVICE