X

JANTARNO LETO V NOVEM MESTU

V Novo mesto in Hotel Center po srečo in boljše počutje

 

Na Glavnem trgu, kjer je tudi Hotel Center, so postavili velik jantarni kamen, ki simbolizira aktivnosti v okviru jantarnega leta. Jantarni kamen, katerega se obiskovalci lahko dotaknejo in preverijo njegove zdravilne moči, je po ljudskih verovanjih magičen, saj naj bi prinašal srečo in odganjal bolezni in verjetno je tudi to eden od razlogov,  zakaj se gostje v Hotelu Center tako dobro počutijo.  

Del jantarne poti, ki je obale Baltika povezovala s Sredozemskim morjem, je v prazgodovini potekal tudi preko Dolenjske, zato se je v Novem mestu, tedanjem evropskem središču s knežjim sedežem, ohranila množica jantarnih izdelkov. Steklarstvo in železarstvo sta bili tisti gospodarski dejavnosti, ki sta omogočali razcvet dolenjskega prostora v 1. tisočletju pr. n. št. Ogrlice iz raznobarvnih bogato okrašenih, na Dolenjskem izdelanih steklenih jagod, dopolnjenih z oranžnordečimi okrašenimi jantarnimi jagodami, ki so jih našli na novomeških grobiščih, so bile spodbuda za obsežnejšo predstavitev te bogate kulturne dediščine.

V  jantarnem letu so v Dolenjskem muzeju pripravili pregledno razstavo arheološkega jantarnega gradiva v Sloveniji, razstavo o jantarni (»Katarinini«) sobi iz Sankt Peterburga, ki velja za osmo čudo sveta, ter razstavo sodobno oblikovanega jantarjaiz Gdanska.

Jantarnemu letu v čast je bila zasnovana tudi tematska jantarna pot, katere del bo obisk omenjenih muzejskih razstav. Prične se na arheološkem najdišču Kapiteljska njiva, nadaljuje do stolnice svetega Nikolaja, ene najbolj prepoznavnih znamenitosti

 

 

V jantarno rdečo barvo so prav tako zavite turistične aktivnosti in dogodki, ki bodo skozi celo leto potekali v Novem mestu (festival železnodobnega življenja in kulinarike Praznik situl, Noč nakupov, družinski praznik Noč na Krki, prireditev Skoki v Krko in druge …).

Skozi celo leto bodo v Novem mestu potekali tudi številni dogodki in prireditve povezani z jantarjem. 

 

Če želite dan, dva, ali več preživeti v Novem mestu, pa bomo v Hotelu Center poskrbeli za udobno nastanitev in organizacijo ogledov in  ostalih aktivnosti za posameznike, družine ali skupine.

NAROČITE SE NA NOVICE